LEDARE

Vi vill hjälpa till – följ med Ny Teknik till Rebuild Ukraine

Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Ny Teknik lanserar en svensk paviljong på industrimässan Rebuild Ukraine och bjuder in 30 svenska företag att vara på plats. Investeringsbehoven är enorma i Ukraina – här kan svenska företag få en viktig roll, skriver Ny Tekniks chefredaktör och vd Thomas Peterssohn.

I början av året uppmanade Ny Teknik svensk industri att göra mer för Ukraina. Bakgrunden var ett ganska blekt svensk intresse för att engagera sig i återuppbyggnaden. Till exempel fanns inga svenska företag med på Rebuild Ukraine, den första industrimässan om Ukrainas framtid. Däremot fanns 30 danska företag på plats.

I stället för att gnälla har vi nu bestämt oss för att hjälpa till. Ny Teknik lanserar därför en svensk paviljong på nästa Rebuild Ukraine som äger rum i Warszawa 14–15 november. Tillsammans med vår partner Forever Sustainable är vi i full gång med att förberedda mässytor, prata med myndigheter, boka hotell och ta fram informationsmaterial.

Vi bjuder härmed in 30 svenska teknik- och industriföretag att följa med oss till Polen och ta plats i den svenska delegationen. Alla deltagande företag erbjuds monterplats, nätverkande samt kost och logi. Allt under ledning av en kunnig projektledare med erfarenhet av affärer i östra Europa.

Rebuild Ukraine samlar över 3 000 deltagare – ukrainska beslutsfattare, finansiärer samt leverantörer från hela Europa – under ett tak. Visserligen kommer den stora återuppbyggnaden realiseras först när Ryssland har lämnat ukrainskt territorium och säkerheten kan garanteras, men många projekt har redan startat och planering pågår.

Sverige har gott om innovativa företag inom bygg och byggmaterial, smarta städer, infrastruktur, vattenrening, energiteknik och miljöteknik som är väl lämpade att hjälpa Ukraina att inte bara återuppbygga landet utan också ta ett stort steg i hållbar riktning.

Investeringsbehoven är enorma. En ny kalkyl som släpptes i mars av Ukrainas regering, Världsbanksgruppen, Europeiska kommissionen och FN, uppskattar kostnaden för det första krigsårets förstörelse till över 4 000 miljarder kronor. Notan växer hela tiden och de flesta bedömare räknar med ett decennium av återuppbyggande.

Sverige har gott om innovativa företag inom bygg och byggmaterial, smarta städer, infrastruktur, vattenrening, energiteknik och miljöteknik som är väl lämpade att hjälpa Ukraina att inte bara återuppbygga landet utan också ta ett stort steg i hållbar riktning.

Jag gissar att allt fler svenska företag känner sig redo. Återuppbyggnaden har diskuterats flitigt under våren och frågor som rör finansiering och behov börjar sakta men säkert besvaras. Redan nu har tre företag meddelat oss att de vill vara med i höst, en nordisk bostadsbyggare, ett expanderande it-konsultföretag och ett börsnoterat energiföretag.

Vill ditt företag medverka i den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine 14–15 november? Läs mer på nyteknik.se eller gå direkt till vår informationssajt och lämna en intresseanmälan. Notera att det är först till kvarn som gäller så om ditt företag vill säkra plats så är det bråttom.

Vill ni sponsra paviljongen eller på annat sätt bidra till projektet? Hör av dig till mig via e-post.