Ge en gåva till 90-konto: 90 04 54-0 med kampanjkod “Ukraina”

Vi är alla förfärade över det krig som nu pågår i Ukraina och hur det skapar ett enormt mänskligt lidande i ett av Europas länder. Tusentals civila i Ukraina har skadats eller dödats, 13 miljoner har tvingats fly och förstörelsen på hem, sjukhus, skolor och annan infrastruktur är uppe i mångmiljardbelopp. Kriget har fått effekter runtom i världen med störningar på den internationella handelsmarknaden, livsmedelsbrist och en kris utan motstycke vad gäller energipriser och levnadsomkostnader.

I samband med Ukrainakrigets utbrott, våren 2022, lanserades initiativet Business for Ukraine för att samla svenska företag, stora som små, för att stötta Ukraina. Initiativet innebär ett moraliskt ställningstagande och kanaliserar samtidigt finansiellt stöd.

Idag – över ett år efter krigets utbrott, då vi står inför ett mycket osäkert läge – är det viktigare än någonsin att vi engagerar oss och att näringslivet ställer upp. Sveriges företag kan göra skillnad och Business for Ukraine kraftsamlar på nytt. Pengarna kommer att gå till människorättsorganisationen Human Rights Watch:s arbete med att skydda civilbefolkningen i Ukraina, utkräva ansvar för krigsbrott och stötta de krafter i Ryssland som verkar för demokrati.

Inom Ukrainakrigets första sex månader hade Human Rights Watch släppt 90 publikationer – rapporter, nyhetsartiklar, videomaterial och mer som bl.a. dokumenterade urskillningslösa attacker och tortyr, utomrättsliga avrättningar och övergrepp mot krigsfångar. Denna rapportering genererade stor uppmärksamhet i media. Human Rights Watch:s vittnesmål inom FN:s Säkerhetsråd bidrog till att dra igång en omfattande internationell mobilisering att utreda krigsbrott. Organisationen spelade även en avgörande roll bakom kulisserna för att få Ryssland avstängt från FN:s råd för mänskliga rättigheter. Genom samarbeten med andra organisationer lyckades man också evakuera civila från det belägrade Mariupol och få ut migranter från en ukrainsk interneringsanstalt, dagar före en rysk attack.

Sprid initiativet Business for Ukraine och bidra finansiellt till Human Rights Watch:s viktiga arbete. Så skapar ni och andra företag hopp om en bättre framtid för människor i Ukraina, ja faktiskt hela Europa.

Alla företag kan bidra – och sprida initiativet!

Skänk ert bidrag till Human Rights Watch 90-konto: 90 04 54-0 med
kampanjkod “Ukraina”

eller

skicka bidraget med Swish till 9004540

Sprid initiativet Business for Ukraine:

Dela vår webbsida på sociala medier och länka gärna till oss!

Business for Ukraine är ett initiativ av Forever Sustainable, Human Rights Watch och
Ny Teknik Group som är näringslivets största kanal för tekniknyheter.

Vi välkomnar alla som vill bli partners eller hjälpa till på annat sätt. Skicka ett mail till tommy.borglund@foreversustainable.se.

( read in English

Människorättsorganisationen Human Rights Watch är en ledande aktör i det globala arbetet att utreda och avslöja brott mot de mänskliga rättigheterna och driva förändringar till förmån för demokrati och mänskliga rättigheter. Sedan grundandet 1978 har organisationen bidragit till viktiga förändringar på människorättsområdet, till exempel genom att leda kampanjen för ett internationellt förbud mot landminor – ett arbete som gav Human Rights Watch och dess partners Nobels fredspris 1997. Human Rights Watch tar inte emot gåvor från några stater eller stiftelser kopplade till stater, detta för att värna om sitt oberoende och rykte som en objektiv och trovärdig källa gällande kränkningar av mänskliga rättigheter. Därför är organisationen helt beroende av individuella gåvor för att bedriva research och påverkansarbete världen över.